Tukiliiton podcast

Täältä löydät podcasteja eri teemoista: ensitiedosta ja vanhemmuudesta sekä kokemustoimijoiden ajatuksia työstä, asumisesta ja elämän tärkeistä jutuista.

Ensitiedosta elämänmittaiselle matkalle

Vanhemmalla on aina odotuksia ja haaveita lastaan kohtaan jo ennen kuin lapsi syntyy. Vammaisen lapsen myötä vasta todella ymmärtää, miten sattumanvaraista ja arvaamatonta elämä on. Että lopulta meillä on olemassa vain tämä hetki ja tulevasta ei meistä kukaan tiedä.

Rehellinen tieto on tärkeää, mutta se välttämättä ole aina olennaisinta. Ammattilaisten tehtävänä on antaa mahdollisuus palata ensitiedon äärelle useaan kertaan. Tietoon voidaan aina palata. Ensitietotilanteesta ei välttämättä edes muista mitään jälkikäteen ja ammattilaisilla ja vanhemmilla saattaa olla hyvin erilaiset käsitykset jo pelkästään siitä, mistä on puhuttu. Sen sijaan tunnelman muistaa kaikki eikä kokemusta siitä enää voi muokata jälkeen päin.

Ensitiedosta elämänmittaiselle matkalle -podcastissa kolme vanhempaa kertoo omista ensitietokokemuksistaan ja matkastaan vammaisen lapsen vanhemmaksi. Heidi on saanut aivan hiljattain kuulla, mikä 11-vuotiaan lapsensa diagnoosi on, Jasmin sai kuulla jo raskausaikana ja Petteri ei itseasiassa tiedä vieläkään. He kertovat millaiset asiat, teot ja puheet on tuntuneet matkan varrella merkityksellisiltä ja millaista tukea he kaipasivat ja kaipaavat vanhemmuuteensa. Että itse asiassa diagnoosi ei ole läheskään niin olennainen tieto, kuin se, jääkö lapsi henkiin.

Tukiliitto ja Päivi Muurinen (Elämän mittaisella matkalla, linkki vie sivustolle) ovat tuottaneet yhdessä podcastin, joka on täynnä muistoja, tunteita ja naurua – ja tietoa. Tervetuloa mukaan matkalle!

Jaksot julkaistaan torstaisin 14.11., 21.11. ja 28.11.2024.

Jakso 1 (14.11.), suorat linkit Spotifyhin:
Päivin esipuhe
Osa 1: Päivin vieraana ensitietoverkoston edustaja Miina Weckroth
Osa 2: Heidi palaa synnytyssairaalaan

Jakso 2 (21.11.): Ensitiedosta elämänmittaiselle matkalle, jakso 2: Petteri

Jakso 3 (28.11.): Ensitiedosta elämänmittaiselle matkalle, jakso 3: Jasmin

*

Kuuntele kaikki jaksot Spotifyssa: Tukiliiton podcast

Kuvassa on ihmisiä äänittämässä podcastia. Kuva on mustavalkoinen piirroskuva.

Ennakkoluulot-podcast

Onko totta, että kehitysvammaiset ihmiset ovat tyhmiä, kilttejä ja iloisia? Miten parisuhde- ja perheasiat, entä politiikka ja vaikuttaminen… ne eivät kai kuulu kehitysvammaisten ihmisten elämään? Varo – tämä podcast tekee pahaa ennakkoluuloillesi! Kehitysvammaisten Tukiliiton kokemustoimijat tarjoavat sinulle mukamas kevyttä kuunneltavaa vaikka pihatöitä tehdessä, mutta samanaikaisesti altistut tuulettamaan aivojasi kunnolla.

Tukiliiton kokemustoimijat ovat lievästi kehitysvammaisia ihmisiä, jotka jakavat kokemuksensa kehitysvammaisuudesta ja ihmisenä olemisesta, jotta outo ja erilainen muuttuisi helpommaksi kohdata.

Jaksot

1. Tyhmiä, kilttejä ja iloisia

Kuuntele jakso Spotifyssa painamalla tästä

Kuuntele Ennakkoluulot-podcastin ensimmäinen jakso! Ensimmäisessä jaksossa keskustelevat Tukiliiton kokemustoimijat Sami, Heikki ja Jani. Podcastin juontaa Viljatuuli Ylikoski.

2. Perhe ja parisuhde

Kuuntele jakso Spotifyssa painamalla tästä

Kuuntele Ennakkoluulot-podcastin toinen jakso! Tässä jaksossa keskustelevat Tukiliiton kokemustoimijat Jaana, Riitta ja Kikka. Podcastin juontaa Viljatuuli Ylikoski.

3. Perhe ja parisuhde – osa 2

Kuuntele jakso Spotifyssa painamalla tästä

Kuuntele Ennakkoluulot-podcastin kolmas jakso! Tässä jaksossa keskustelevat Tukiliiton kokemustoimijat Jaana, Riitta ja Kikka. Podcastin juontaa Viljatuuli Ylikoski.

4. Vaikuttaminen ja osallisuus

Kuuntele jakso Spotifyssa painamalla tästä

Tukiliiton kokemustoimijoiden podcastin jaksossa jatketaan vaikuttamisen teemalla. Puhujana jaksossa on Ulla Topi. Podcastin juontaa Viljatuuli Ylikoski.

5. Special Olympics – mitä urheilu merkitsee?

Kuuntele jakso Spotifyssa painamalla tästä

Tukiliiton kokemustoimijoiden podcastin viidennessä jaksossa puhutaan urheilusta. Puhujana jaksossa on Sami ja Tatu. Podcastin juontaa Viljatuuli Ylikoski.

Vili Korhonen puhuu mikrofoniin.
”Äänensävy on tärkeä. Meille ei tarvitse huutaa tai lässyttää kuin lapselle. Yhteisen kiinnostuksenkohteen löytäminen auttaa,” Vili Korhonen sanoo Kohtaa mut -podcastissa.

Kohtaa mut -podcast

Kohtaa mut -podcastissa kehitysvammaiset ihmiset keskustelevat kokemuksistaan liittyen työhön, asumiseen, kohtaamiseen, kokemustoimijuuteen, kiusaamiseen ja vammaisalan vetovoimaan.

Jaksot

1. ”Mulle voi puhua ihan niinku normi ihmiselle” – Kohtaaminen

Kuuntele jakso Sotifyssa painamalla tästä

Millaisia ennakkoluuloja kehitysvammaiset ihmiset kohtaavat? Miten erilainen ihminen tulisi kohdata?

Sarjan avausjaksossa Janne Siltanen jututtaa Maija Juholaa ja Vili Korhosta kohtaamisesta. Taustatiimissä aihetta on ollut mukana pohtimassa Sirpa Kröger.

2. ”Täällä ois potentiaalisia työntekijöitä!” – Työ ja yhteiskunta

Kuuntele jakso Spotifyssa painamalla tästä

Toimintakeskus, avotyö vai palkkatyö? Mikä on kehitysvammaisen ihmisen paikka työyhteisössä? Entä laajemmin yhteiskunnassa?

Esa Peltonen jututtaa Jari Hirveä ja Jaana Nordlundia työelämän ja yhteiskunnan asenteista. Taustatiimissä aihetta on ollut pohtimassa myös Jarkko Eerola.

3. ”Välil menee päin prinkkalaa ja sit taas välil paremmin” – Asuminen ja arki

Kuuntele jakso Spotifyssa painamalla tästä

Saako kehitysvammainen päättää itse kenen kanssa ja missä asuu, moneltako aamulla herää ja missä viettää joulua? Onko kenenkään arki täydellistä?

Esa Peltonen juttelee Irmeli Vuotilan kanssa asumisesta ja arjesta.
Mukana jakson valmistelussa ovat olleet myös Anu Lehtonen ja Minna Leskinen.

4. ”Se jättää tosiaanki paljon arpia sydämeen” – Kiusaaminen

Kuuntele jakso Spotifyssa painamalla tästä

Mistä kiusaaminen johtuu ja mitä siitä voi seurata? Entä miten kiusaamisesta voi selvitä?

Janne Siltanen jututtaa Maija Juholaa ja Sirpa Krögeriä heidän omakohtaisista kiusaamiskokemuksistaan. Taustatiimissä ovat työskennelleet ja aihetta pohtineet Jarkko Eerola ja Anna Valkama.

5. ”Haluaisitko olla edelläkävijä tässä vammaisalan hommassa?” – Vammaisalan vetovoima

Kuuntele jakso Spotifyssa painamalla tästä

Miksi kannattaa lähteä opiskelemaan vammaisalalle? Miten alalle saadaan lisää työntekijöitä? Ovatko palkkaus ja resurssit kohdillaan?

Esa Peltonen jututtaa tällä kertaa Ulla Topia ja lähihoitajaopiskelija Henna Etelämaata vammaisalasta ja sen vetovoimasta. Jakso suunnittelussa on ollut mukana myös Anna Valkama.

6. ”Kirja ei kerro kaikkea, eletty elämä kertoo” – Kokemustoimijuus

Kuuntele jakso Spotifyssa painamalla tästä

Miksi kokemustoimijoita tarvitaan? Mihin kokemustoiminnalla pyritään vaikuttamaan? Mitkä ovat kokemustoiminnan vahvuudet?

Esa Peltonen ja kokemustoiminnan konkari Ulla Topi juttelevat sarjan viimeisessä jaksossa kokemustoimijuudesta. Jakson suunnittelussa on ollut mukana myös Jani Hirvi.

Kohtaa mut -podcastin synty

Ajatus podcastin tekemisestä lähti kokemustoimijalta kokemustoimijaverkostosta.
Jaksojen aiheet nousivat myös suurimmaksi osaksi sieltä ja
Me itse:n tämän vuoden julkilausumasta.
Koostimme eri aiheille omat tiimit, joissa oli noin 3-4 henkilöä.
Osa tiimin jäsenistä oli taustatiimissä pohtimassa aihetta ja
yksi tai kaksi kokemustoimijaa puhuvat jaksossa aiheesta.

Ennen äänityksiä koko podcast -porukka
kävi podcast -koulutuksen.
Koulutuksen piti Ikinori Oy:n Aleksi Lemola ja Markus Raivio
Koulutuksessa opimme uutta tietoa podcastin tekemisestä ja
saimme käytännön vinkkejä äänityksiin.

Äänitimme jaksoja itse yhtenä lauantaipäivänä Rovaniemellä
ja Tampereella.
Tämän jälkeen lähetimme ääniraidat
jälkikäsittelyyn Aleksille.
Hän editoi ääniraidat valmiiseen muotoon.

Podcastin tekijät

Podcastia ovat olleet tekemässä
Kehitysvammaisten Tukiliiton kokemustoimijat Esa Peltonen, Maija Juhola,
Vili Krhonen, Janne Siltanen, Irmeli Vuotila,
Jarkko Eerola, Minna Leskinen, Sirpa Kröger,
Ulla Topi, Jaana Nordlund, Anu Lehtonen, Anna Valkama ja Jani Hirvi.
Vammaisalan vetovoimaa pohtimassa on ollut lähihoitajaopiskelija Henna Etelämaa.
Alun musiikki: Irmeli Vuotila
Podcastin teknisenä tuottajana on toiminut Ikinori Oy.

Podcast -sarja on osa Tukiliiton Aarne ja Aune -hanketta.

Turvallista perhe-elämää -podcast

Millaista palvelua saavat perheet, joissa vanhemmalla on tuentarvetta oppimisessa ja ymmärryksessä? Sopivatko vammaispalvelut ja perhepalvelut yhteen vai putoaako vanhempi palvelujärjestelmän kuoppiin?

Kuuntele Vahvistu vanhempana -hankkeen toimintaan osallistuneiden perheiden kokemusten inspiroima podcastjakso Turvallista perhe-elämää -podcastsarjasta, joka on tuotettu yhteisytössä Pähkinänsärkijät-verkoston kanssa. Vahvistu vanhempana -hankeen jakson voit kuunnella tästä: